het zit erop

Nölers en Nölerinnen,

Carnaval 2023 zit erop. Wat een geweldig feest was het! Wat zijn we dankbaar dat we na twee verstoorde seizoenen, nu weer volle bak hebben kunnen genieten van het carnaval zoals het bedoeld is.

Ons Prinsenbal, Prinsenreceptie, 5xK en Kuukse Zittingen maakten samen met de diverse bezoeken aan recepties van bevriende carnavalsverenigingen, het voorseizoen compleet en tot een groot feest. Dit alles als opmaat naar de carnavalsdagen in februari ’23.

In de aanloop naar carnaval brachten de Jonge Nölers op woensdagavond 15 februari ’23, een bezoek aan diverse woongroepen op Castella. De bewoners genoten zichtbaar van de feestelijk uitgedoste Nölersjeugd. De dag daarna was het ’s avonds tijd voor het gebruikelijke bezoek aan diverse optochtdeelnemers. Met een Amerikaanse schoolbus reden Prins en Adjudant, afgevaardigden van het bestuur en de optochtcommissie, begeleidt door Ut Word Wà, langs de verschillende bouwlocaties.

Vrijdagochtend het scholenbezoek van de Jonge Nölers aan de Kuukse basisscholen. Met z’n allen in een touringcar, kriskras door Kuuk, wat een belevenis. Jeugdhoogheden Hidde en Sem werden hartelijk ontvangen op de scholen en maakten er samen met de Jeugdraad en Jeugddansgarde één groot feest van, met de leerlingen, meesters en juffen. In de vooravond was het tijd voor de “grote” Nölers om te verzamelen bij Castella voor het feestje van de 11-plussers. Een al enkele jaren terugkerende avond met zang, dans en optredens voor de bewoners van Castella om lekker bij mee te zingen, te schunkelen of in stilte van te genieten. Daarna trok het gezelschap het Kuukse centrum in voor het Toebesbal, waar bekend werd gemaakt dat nóg een brandweerman dit jaar tot Prins is verkozen, namelijk Martijn “Prins Toebes” ten Haaf. Een rondje langs diverse kroegen tijdens Rondje Kuuk, maakte de avond compleet.

Zaterdag 18 februari ’23 was het dan eindelijk zover. Carnaval 2023. Traditioneel gestart met de Carnavalsmis door Pastoor Theo Lamers in de Martinuskerk en aansluitend de sleuteloverdracht in de Schouwburg. De Hoogheden van de verschillende verenigingen uit de oude gemeente Cuijk, kregen uit handen van de kersverse Burgemeester Marieke Moorman de sleutels die symbolisch toegang geven tot de dorpskernen. Hierna trok het gezelschap naar Twee Uurkes Vurraf alwaar Adjudant Jeroen ’t Stierke mocht onthullen en zijn naamplaatje mocht plaatsen bij die van zijn voorgangers.

De Jonge Nölers maakten zich ondertussen op voor hun Jeugdbal in de Schouwburg. Een geweldig feest met een heuse DJ en veel gespring en gehos. Prins Ricardo en zijn gevolg kwamen ook nog langs om Jeugdprins Hidde en Jeugdadjudant Sem de kleine versie van de sleutel te overhandigen zodat ook voor de jeugd, carnaval officieel kon beginnen. Waar de jeugd nog even verder feestte binnen in de Schouwburg, begon buiten voor de deur de eerste editie van het Nölers Festival. Een nieuw evenement op de zaterdagmiddag. Wat een ongekend mooi feest werd dat. DJ Jan warmde het publiek alvast op en optredens van De Gebroeders Rossig, Het Feestteam en Ut Word Wá maakten het tot een waar openlucht feest met veel enthousiaste reacties tot gevolg.

Zondag was het dan eindelijk weer tijd voor D’n Optocht. Nadat deze in het jaar van Prins Mark helaas vanwege de harde wind moest worden afgelast, deed daarna corona haar intrede en kon ook de twee daarop volgende jaren de optocht niet doorgaan. Gelukkig nu weer wel. Er hadden zich nog behoorlijk wat deelnemers aangemeld zodat het een mooie en feestelijk stoet werd die door de straten van het Kuukse centrum trok. Toen de laatste wagen terug was bij de Schouwburg, kon daar de afterparty en de prijsuitreiking plaatsvinden. Uit de hoeveelheid toegstroomd publiek bleek wel hoezeer deze dag de afgelopen jaren is gemist.

Op carnavalsmaandag wederom een nieuw evenement. Nadat in 2020 de laatste Nölers Boerebruiloft plaatsvond, werd gezocht naar een nieuwe invulling van de maandag. Dit werd het Nölers Matinee. Met blauw-wit geblokte kleedjes, bier in pullen, Riebe kuchen, curry- en bratworst en een Helene Fischer Tribute door Natasja Poels werd een gezellige middag met een Duits tintje neergezet. DJ Rene Verkerk, bekend van Radio 10, zorgde voor de muzikale omlijsting. Met een behoorlijke opkomst, lang niet gek voor een eerste keer. De Jonge Nölers maakten hun opwachting in het Doehuis voor het jeugdcarnaval daar. Ook brachten zij nog een bezoek aan de bewoners van Het Leijgraafhuis van Dagelijks Leven.

Op dinsdagochtend verzamelde de jeugd zich bij Ontmoetingscentrum Den Oeiep voor het Clowntjesbal. Nog één keer met zijn allen losgaan en hossen op de muziek, gedraaid door DJ (Jeugdadjudant) Sem.

Zeg je carnaval op dinsdag in Cuijk, zeg je natuurlijk Kuukse 11-kroegetocht. Dagenlang werden er al voorbereidingen getroffen voor dit mega evenement in hartje Cuijk waar mensen uit heel Nederland op afkomen. Prins Ricardo en Adjudant Jeroen namen deel aan de wedstrijd op rolschaatsen en werden aan elkaar verbonden door een touw langs de 11 bars en diverse spellen gestuurd. Ze zetten niet de snelste tijd neer, maar vielen door hun zelf gemaakte outfit toch in de prijzen. Het gezelschap trok daarna met z’n allen nog langs de verschillende kroegen om de stempelkaarten vol te krijgen en de felbegeerde onderscheiding te bemachtigen. Wederom een geslaagde editie, de 37ste inmiddels.

’s Avonds werd er met een groot deel van het gezelschap gezamenlijk gegeten in Den Oeiep om carnaval 2023 af te sluiten, waarna een deel van de aanwezigen afreisde naar de Hei om daar de sleutels terug te geven aan het SOKC. Daarmee de carnaval definitief afsluitend.

Op Aswoensdag 22 februari ’23 werden er na het halen van het Askruisje in de Martinuskerk, door de verschillende onderdelen van het gezelschap dankwoorden uitgesproken en attenties uitgereikt. Waarna onder het genot van een herring nog werd nagepraat over de afgelopen dagen.

Een bijzonder woord van dank aan allen die met ons deze geweldige carnaval hebben meegevierd en aan allen die dit mede hebben mogelijk gemaakt. Kuuk alaaf!